Mos u habitni, kur Donald Trump do të njohë shtetin sovran Kurd

Unë besoj se presidenti ka një plan të njohë sovranitetin dhe shtetësinë kurde.

Mediat janë treguara të ashpra, duke sulmuar presidentin amerikan Donald Trump mbi vendimin e tij për të lejuar Turqinë të marrë kontrollin e tokave kurde në Siri.

Pak njerëz e kuptojnë vërtet Donald Trump. Ai nuk është si asnjë president tjetër. Ai mendon përtje të tjerëve. Si është e mundur që një president i cili është aq i fortë në mbrojtje dhe patriot do të merrte një vendim të tillë nëse ai nuk e dinte për pasojat?

Kur Presidenti Trump udhëtoi për në Jeruzalem në 50-vjetorin e tij, ai u mirëprit nga 220 bilborda që unë kisha instaluar. Ata lexuan, “Trump e bën Izraelin madheshtor”. Presidenti është një mik i Sionit. E kam dëgjuar që është thënë shumë herë: “Pse e bëri këtë? Ai nuk po e njeh Jeruzalemin. ”Unë thjesht buzëqeshja dhe iu përgjigja:“ Ju nuk e njihni Donald Trumpin. ”

Unë besoj se presidenti ka një plan për të njohur sovranitetin dhe shtetësinë kurde. Shumë e kanë quajtur “Kirus”, pas Mede, Kirit të Madh. Populli kurd është pasardhës i Medëve të lashtë. Njerëzit e mençur që sollën dhurata për të nderuar lindjen e Jezusit, ishin gjithashtu medë. Unë besoj se presidenti ka një dhuratë për ta.

Qeveria Rajonale e Kurdistanit në Erbil mbajti një referendum pavarësie në shtator, me 92.7% të votave në favor të shkëputjes. Pjesëmarrja e votuesve ishte pak më shumë se 72%. Kurdët në Erbil mbartin flamuj për të treguar mbështetjen e tyre përpara votimit. Qeveria qendrore në Bagdad nuk dëshiron që Kurdistani i Irakut të shkëputet.

Kjo ka rezultuar në krijimin e kufijve mbi kurdët, d.m.th., Bagdadi duke marrë nën kontroll hapësirën ajrore të rajonit, si dhe autoritetin në vendkalimet kufitare që lidhin Kurdistanin Irakut me vendet fqinje.

Presidenti Trump pëlqen të thotë “Gëzuar Krishtlindjet”, kështu që mos u habitni nëse ai shpall një dhuratë të Krishtëlindjes për Kurdët. Një shtet sovran kurd në kufirin e Iranit, i shoqëruar me forcën ushtarake amerikane, do të ishte kontrolli – jo vetëm për Iranin, por edhe për qeverinë e Irakut, e cila e ka trajtuar Amerikën me një përçmim të tillë.

Nuk ka asnjë dyshim në mendjen time që Trump nuk ka respekt për Erdoganin. Nëse kujtoni, ishte presidenti që kërcënoi ekonominë e Turqisë sepse refuzoi të lirojë pastorin amerikan Andrew Brunson.

Nuk ka absolutisht asnjë dashuri të humbur midis Turqve dhe shteteve Suni të Gjirit, veçanërisht Arabisë Saudite, ose midis Turqisë dhe Izraelit. Unë besoj se Presidenti Trump i ka dhënë Turqisë ato që donin përpara se të njihte një shtet sovran Kurd.

Ungjillorët zgjodhën Donald Trumpin president që askush nuk besonte – sepse ata i jepin atij, dhe ata marrin nga ai. Kur Trump do të merr këtë vendim, gëzimi midis Ungjillorëve do të jetë më i madh se sa festa 4 Korrikut. E njëjta gjë mund të thuhet për Shtetin e Izraelit: Ai e kupton që kombet duhet të jenë të lira.

Shkrimtari është një autor best selle në New york Times me 96 libra të botuar. Ai është themeluesi i Muzeut të Miqve të Sionit në Jeruzalem, nga i cili ishte kryetari i ndjeri Shimon Peres, presidenti i nëntë i Izraelit. Ai shërben gjithashtu si një anëtar themelues Trump Evangelical Faith Initiative dhe ka 66 milion ndjekës në Facebook në Ekipin e Lutjeve në Jeruzalem.