Ia përjashtuan nga puna të dy prindërit: Futbollisti serb që pranoi të luaj për Kosovën flet për mediat e huaja

Lojtari serb i futbollit, prindërit e të cilit u pushuan nga puna pasi ai ra dakord të luante për ekipin e Kosovës nën moshën 19 vjeç, tha se ai ishte i vendosur të vazhdojë karrierën e tij.

17 vjeçari, Ilija Iviç, i cili luan për KF Flamurtari Prishtinë, është thirrur nga ekipi i moshës nën 19 vjeç, veprim ky i kritikuar nga autoritetet etnike serbe në komunën e tij të Graçanicës.
“Presioni është i madh, por unë shikoj gjithçka përmes futbollit,” i tha Iviçit Associated Press. “Unë dua të tregoj gjithçka në fushë”.

Autoritetet serbe në Graçanicë, e cila është kryesisht e populluar nga serbët etnikë dhe është 9 kilometra (rreth 6 milje) nga Prishtina, pushuan prindërit e tij nga punët e tyre qeveritare pasi morën vesh lajmin.

Sa i përket politikës, komenti nuk do të ndikojë tek unë. Unë thjesht dua të përmirësohem kur luaj futboll, “tha Iviç. ”është e vështirë por kjo më jep më shumë motivim për të ardhmen.”

Trajneri i Iviçit në KF Flamurtari Prishtinë, Arbnor Morina, tha se lojtari ka qenë pjesë e klubit për tre vjet duke luajtur në nivele të ndryshme dhe tani është stërvitur me ekipin kryesor.

“Ai është i përfshirë mirë në grupin e klubit,” tha Morina.

Unë nuk shoh asgjë të keqe që një djalë i komunitetit tjetër të jetë pjesë e ekipit tonë.

është për të ardhur keq që edhe sportet nuk mbesin imun (nga diskriminimi etnik nga politika)”.

Morina kujtoi gjithashtu rastin e një tenistje 5-vjeçare serbe që jetonte në Graçanicë.

Për shkak të presionit etnik, ajo “nuk ka mbetur as me ta dhe as me ne, duke mos luajtur”, tha ai.

Ambasada e Sh.B.A në Prishtinë e lavdëroi Iviçin si një model i cili ”frymëzon të gjithë të rinjtë në Kosovë të punojnë shumë, të zhvillojnë talentin e tyre dhe të ndjekin ëndrrat e tyre.”

“Politika nuk ka vend në sport.

Ky është një moment për të festuar diversitetin dhe një atlet të ri të talentuar të Kosovës, “shtoi ambasada në faqen e saj në Twitter.

Kosova u bë pjesë e FIFA dhe UEFA në 2016.

Serbia ende nuk e pranon pavarësinë e vendit, dhe ndërhyrja e tyre kundër shqiptarëve në vitet 1998-99, bëri që NATO të ndërhynte për të ndaluar konfliktin.

Marrëdhniet janë ende të tensionuara qysh atëherë.