Kosin në mëngjes? Do ta hani të gjithë pasi t’i mesoni përfitimet fantastike

Kosi është një nga ushqimet e bulmetit më të konsumuara nga shqiptarët.

Ai nuk bëhet kurrë i mërzitshëm sepse mund të kombinohet në mënyra e shije të ndryshme.

Kosi mund të hahet me të ëmbla dhe të kripura, në mëngjes, drekë apo edhe darkë për një vakt të lehtë. Kosi është i pasur me kalium, kalçium, magnez, vitaminë B2 dhe B12.

Në këtë artikull do të mësoni më shumë për vlerat befasuese të ngrënies së kosit në mëngjes ose pas tij.

Sistemi Tretës

Kosi përmirëson tretjen dhe konsumi ditor i tij veçanërisht në mëngjes, mbron sistemin tretës nga toksinat dhe bak. teret. Ai qetëson sistemin e rënduar nga inflamacioni dhe dëmet e shkaktuar prej tij.

Imuniteti

Kosi ka aftësinë të mbrojë imunitetin dhe ta bëjë atë më të fortë. Imuniteti është më i fortë sepse kosi përmban minerale të dobishme si zinku, magnezi dhe seleniumi.

Tensioni i lartë i gja. kut

Sipas të dhënave kaliumi tek kosi ndihmon në elim. inimin e kripës së tepërt nga organizmi. Në këtë mënyrë, kosi ndihmon në uljen e tensionit të gja. kut dhe shëndetin e zemrës.

Infe. ksionet

Kosi është veçanërisht një aleat i grave sepse parandalon mykun dhe infek. sionet në organe. Kosi përmban lactobacile, bak. tere që frenojnë rritjen e infek. sioneve dhe mykut.

Ko. ckat
Një filxhan me kos përmban 275 mg kalçium. Për këtë arsye nëse e konsumoni që në mëngjes, u keni dhënë ko. ckave forcën e duhur.

Bak. teret e këq. ija

Kosi përmban probiotikë që elim. inojnë mikro-organizmat nga sistemi tretës. Nëse vu.ani nga fryrjet në stomak ose diarea, është e këshillueshme që të hani kos që në mëngjes.

Kos pas aktivitetit fizik
Proteina tek kosi i jep muskujve amino acidet që u duhen për tu rimëkëmbur pas një aktiviteti të caktuar fizik. Pas këtij të fundit, energjia e trupit është në rënie dhe kosi e rikthen atë.

Aler. gjitë

Fo. shnjet e grave shta. tzëna që konsumojnë kos rregullisht, janë më pak të prekur nga aler. gjitë, thotë një studim mbi rolin e kosit. Sipas studimit fëmijët që ushqehen me kos rregullisht janë më pak të rrez. ikuar nga infek. sionet dhe aler. gjitë.

Rënia në peshë

Kosi përmban pak kalori. Për më tepër, falë konsumit të tij, qelizat e yndyrës prodhojnë më pak kortizol, gjë që e nxit organizmin humbasë më shumë kilogramë.

Kaviteti

Kosi i mbron dhëmbët nga kaviteti. Ai përmban acid laktik që i mbron mishrat e dhëmbëve nga mbetjet ushqimore dhe bak. teret.