Shkencëtarët izraelitë: Brenda tri javësh kemi vaksinën kundër koronavirusit

Një ekip shkencëtarësh izraelitë janë në prag të zhvillimit të vaksinës së parë kundër koronavirusit, sipas Ministrit të Shkencës dhe Teknologjisë së Izraelit, Ofir Akunis.

Nëse gjithçka shkon siç është planifikuar, vaksina mund të jetë e gatshme brenda tre javësh dhe në dispozicion në 90 ditë, shkruan gazeta izraelite “The Jerusalem Post“.

“Urime MIGAL [Instituti i Kërkimeve Galile] për këtë përparim tërheqës. Jam i sigurt se do të ketë përparim të mëtejshëm të shpejtë, duke na mundësuar që të sigurojmë një përgjigje të nevojshme ndaj kërcënimit të rëndë global COVID-19, “tha Akunis, duke iu referuar sëmundjes së shkaktuar nga koronavirusi i romanit.

Për katër vitet e kaluara, një ekip i shkencëtarëve MIGAL ka zhvilluar një vaksinë kundër virusit infektiv të bronkitit (IBV), e cila shkakton një sëmundje bronkiale që prek pulat, dhe efektiviteti i të cilave është dëshmuar në studimet para-klinike të kryera në Institutin Veterinar.

MIGAL ndodhet në Galile.

Akunis tha se ai ka udhëzuar drejtorin e përgjithshëm të Ministrisë së Shkencës dhe Teknologjisë që të ndjekë me shpejtësi të gjitha proceset e miratimit me qëllim që vaksina e njeriut të sillet në treg sa më shpejt që të jetë e mundur.

“Duke pasur parasysh nevojën urgjente globale për një vaksinë të koronavirusit njerëzor, ne po bëjmë gjithçka që mundemi për të përshpejtuar zhvillimin”, tha David Zigdon, CEO i MIGAL, i cili tha se beson se vaksina mund të “arrijë miratimin e sigurisë në 90 ditë”.

Ai tha se kjo do të jetë një vaksinë orale, duke e bërë atë veçanërisht të arritshme për publikun e gjerë.

“Ne jemi aktualisht në diskutime intensive me partnerë të mundshëm që mund të ndihmojnë në përshpejtimin e fazës së gjykimeve brenda njerëzore dhe të përshpejtojmë përfundimin e zhvillimit të produkteve dhe aktiviteteve rregullatore përfundimtare,” përfundoi ai.